niedziela, 23 marca 2014

Zupa pomidorowa


Przepis na zupę zgodny z Kuchnią Pięciu Przemian. 
Zupa wychodzi bardzo pyszna, odkąd poznałam ten przepis tylko w ten sposób gotuję pomidorową. Aby była w pełni zachowana harmonia Kuchni Pięciu Przemian, ważna jest kolejność dodawanych składników.

Składniki:
  • 1 żeberko wołowe
  • 3 średnie marchewki
  • 1 dużą pietruszkę
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • szczypta tymianku
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pieprzu Cayenne na czubku noża
  • szczypta bazylii
  • szczypta majeranku
  • sól 


2-3 l wody zagotować. Do wrzącej wody dodać szczyptę tymianku i kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, żeberko wołowe. Gotować 1,5 godz. na wolnym ogniu. Następnie dodać przekrojone marchewki, pietruszkę, cebule drobno pokrojone i rozgnieciony czosnek. Doprawić 1/2 łyżeczki imbiru, pieprzem Cayenne na czubku noża, solą do smaku. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ok. 1 godz., wyjąć żeberko wołowe. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić szczyptą bazylii, szczyptą majeranku.
(W razie konieczności można uzupełnić zupę wrzątkiem)

W wersji bezmięsnej należy dodać 1 łyżeczkę masła i pieprz do smaku.

Podawać z lanymi kluskami lub z makaronem

Smacznego :)

Źródło przepisu: "Filozofia zdrowia. Anna Ciesielska"

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz