Z mieszanki 2 przepisów i mojej inwencji wyszedł bardzo smaczny mazurek. 

Składniki na kruchy spód:
  • 300 g mąki orkiszowej chlebowej 
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 9 g soli
  • żółtko

Składniki na wierzch:
  • 400 g czekolady
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • szczypta soli
  • migdały do przybrania

Składniki na zalewę z winogronami:
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki curry
  • mała gałązka świeżej mięty
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Kruchy spód:
Masło posiekać z mąką cukrem i solą. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 min.

Rozwałkować ciasto na podsypanej mąka stolnicy. Włożyć do wysmarowanej masłem formy (37 cm x 24 cm), ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolą celem obciążenia ciasta.

Piec 15 min w temperaturze 200°C.

Winogrona w zalewie:
Sok z cytryny zagotować z cukrem, curry, gałązką mięty i wypestkowanymi winogronami. Odstawić do ostygnięcia. Przecedzić.

Mazurek:
Zagotować śmietanę z cukrem i szczyptą soli, dodać pokruszoną czekoladę. Ściągnąć z ognia i rozpuścić ciągle mieszając.

Czekoladową masę wylać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać nożem i udekorować migdałami i winogronami z zalewy.

Zalewę podawać osobno do polania kawałka mazurka.

Smacznego :)
Inspiracje przepisu: "Kuchnia polska na wszystkie okazje. Potrawy wielkanocne", Mazurek Agnieszki Buch z Top Chef'a.

Brak komentarzy