czwartek, 17 lipca 2014

Zupa krem z marchewki


Podczas lata ma się ochotę na lekkie potrawy. Moja propozycja na dziś to marchewka w roli głównej. O bogactwie marchewki w witaminy i minerały, nie będę się rozpisywać bo to oczywiste, że jest warzywem młodości, antyrakowym, poprawia wzrok, to też wiadomo, dlatego przejdę od razu do konkretów: na pierwsze danie proponuję zupę krem z marchewki.

Składniki na 6 porcji
  • 400 g marchewki
  • 1 jarzynka (seler, por, pietruszka, marchewka)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz mielony
  • 200 ml jogurtu naturalnego


Marchew i warzywa z jarzynki umyć, obrać. Marchew pokroić, pietruszkę i seler pokroić w plasterki. Por wraz z jedną gałązką naci selera i pietruszki złożyć, dodać liski laurowe, związać nitką (tak aby było łatwo wyciągnąć zielony bukiet z warzyw). Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać marchew i chwilę dusić. Dodać seler, pietruszkę, zielony bukiet z warzyw. Wlać 1 litr ciepłej wody, dodać cukier, pieprz, imbir, sól do smaku. Zupę gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.

Zupę wyłączyć, chwilę przestudzić. Wyciągnąć bukiet z warzyw, ziarna pieprzu (przyznam się, że ja nie wyciągałam ziaren pieprzu). Marchew i pozostała warzywa zmiksować blenderem. Wlać jogurt, całość podgrzać, jeszcze raz zmiksować. W razie konieczności zupę doprawić solą i mielonym pieprzem.

Smacznego i na zdrowie :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz