środa, 13 sierpnia 2014

Ciasto z kaszy manny i kakao


Po raz pierwszy jadłam ciasto z kaszy manny będąc u kuzynek na wakacjach. Zrobiła je Pani Tereska, niezrównana w polskiej kuchni. Zgadza się ciasto jest mocno kaloryczne, ale smakuje wyśmienicie, szczególnie po całodziennej zabawie na dworze :) Zawsze gdy robię to ciasto wracam wspomnieniami do tamtych czasów. Ach, beztroskie czasy dzieciństwa...

Składniki:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 łyżki kakao + kakao do posypania
  • 1 cukier waniliowy
  • rodzynki
  • orzechy
  • 3 - 4 paczki herbatników (ilość zależy od wielkości blachy)

Mleko, cukier, cukier waniliowy, masło, kakao przełożyć do garnka, zagotować. Do gotującego się mleka dodać kaszę manną, ciągle mieszając gotować na małym ogniu 3 - 5 min. Na koniec dodać rodzynki i orzechy (ilość według uznania).

Herbatniki ułożyć na blasze (24 x 37 cm). Zalać gorącą masą z kaszy manny. Wierzch obficie posypać kakao. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :) 

2 komentarze :

  1. Świetny pomysł. Musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń