piątek, 5 grudnia 2014

Tarta z serem, cytryną i porem


Mój mąż najchętniej jadłby mięso i pierogi. Bardzo ciężko jest go przekonać do czegoś nowego, ale jak już zasmakuje, to co jakiś czas się o to upomina :D 
Dziś wypróbowałam tartę z serem, cytryną i porem. Zasmakowała :D Tartę można jest samodzielnie lub jako dodatek np. do barszczu. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Ot taka uniwersalna tarta.

Składniki na kruche ciasto:
  • 225 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g zimnego masła, pokrojone w kostkę
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki otarta skórki z cytryny

Składniki na tartę:
  • 4 duże pory (ok. 1 kg)
  • 25 g masła
  • listki z 1 gałązki tymianku
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g sera pleśniowego, typu gorgonzola
  • 1 jajko

Kruche ciasto:
Mąkę, sól, pokrojone masło, jajko, otarta skórka z cytryny i 4 łyżki zimnej wody dobrze i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie wydawać się zbyt suche, dolać dodatkowe 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno zostać kruche, nie może być wilgotne). Formować z ciasta kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.

Tarta:
Pory obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówki, umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozpuścić masło, dodać pory, tymianek, doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć patelnię i smażyć na średnim ogniu 8-10 min, co pewien czas mieszając, aż por będzie miękki, ale się nie zrumieni. Następnie należy zdjąć pokrywkę i smażyć na dużym ogniu, aby z warzywa wyparowała niemal cała wilgoć. pory przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę, parmezan, skórkę i sok z cytryny oraz 3/4 sera należy wymieszać z porem. Doprawić do smaku i wmieszać jajko.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Formę to tary (ja użyłam formy o średnicy 28 cm) wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Rozłożyć farsz z porem i serem na cieście. Na wierzch farszu pokruszyć resztę sera.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 min. Po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 10-15 min, aż ciasto się zrumieni na złotobrązowo. Przed pokrojeniem i podaniem ciasto odstawić do ostygnięcia na 5 min.

Smacznego :)


Źródło przepisu: Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach"

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz