Jak ja lubię pieczonego kurczaka :) a ten wychodzi soczysty i aromatyczny. Idealne danie na niedzielny obiad.

Składniki:
  • 1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 8 sztuk naleśników
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Kurczaka oprószyć wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Usmażone wcześniej naleśniki posmarować bardzo cienko masłem, zwinąć, pociąć w paski i włożyć do środka kurczaka. Kurczaka zaszyć, posmarować po wierzchu stopionym masłem, posypać solą, pieprzem i majerankiem. 

Ułożyć w brytfannie piersią do góry obok pozostały makaron z naleśników i piec 2 godziny w temperaturze 180°C, często podlewając bulionem. Po upieczeniu wyjąć nici. Kurczaka podzielić na cztery porcje. Do każdej porcji dodać makaronu naleśnikowego.


Źródło: "Zapomniana kuchnia polskich Kresów"

Brak komentarzy