piątek, 10 maja 2013

Rosół wołowo-drobiowy


Zupa na 2 dni dla 4 osób zgodna z Kuchnią Pięciu Przemian

Oznaczenia w teście:
  • k - smak kwaśny
  • g - smak gorzki
  • sł - smak słodki
  • o - smak ostry
  • sn - smak słony

Składniki:
g - 4 l wrzącej wody, dodać:
g - 1/3 łyżeczki tymianku i/ lub szczyptę kurkumy
g - 1/3 łyżeczki lubczyku
sł - 1/3 łyżeczki kminku
sł - 1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością, gotować 1,5 godziny na małym ogniu, a potem dodać:
sł - 4-5 średnich przekrojonych marchewek
sł - duża pietruszkę (przekrojoną wzdłuż)
o - 2 duże cebule lub por 
o - kawałek selera
o - 3 pokrojone żabki czosnku
o - 1/2 łyżeczki imbiru
o - pieprz cayenne na czubku noża
sn - sól do smaku
k - 1/2 kurczaka
k - szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek

Gotować ok 1 godziny.

Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem (g) jak jest taka potrzeba, dodać szczyptę majeranku (g), szczyptę kminku (sł), dopieprzyć do smaku czarnym pieprzem (o), ewentualnie dosolić (sn). 

Można podawać z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą jaglaną, kaszą kukurydzianą. Mięso użyć do farszu naleśnikowego.

Jeśli chcemy, aby rosół był silnie rozgrzewający, gotujemy go tylko na wołowinie, cielęcinie lub baraninie.


Źródło przepisu: "Filozofia zdrowia. Anna Ciesielska"

1 komentarz :

  1. ten rosół faktycznie przepyszny- wiem bo sama gotowałam.

    OdpowiedzUsuń