Szybki i prosty przepis na domowy majonez pokazał Gary Mehigan w Australijskim Masterchef'ie.

Składniki:
  • 2 całe jaka
  • 1 łyżka musztardy dijon (użyłam musztardę stołową, sarepską i w obu przypadkach się sprawdziła)
  • 2 łyżki słodkiego octu (biały balsamiczny lub ocet jabłkowy)
  • 300 ml oleju (lub oliwy z oliwek)
  • szczypta soli

Majonez jest robiony za pomocą blendera, dlatego składniki dodajemy do wąskiej i wysokiej miski lub używamy pojemnika z ostrzem miksującym. Do miski dać 1 łyżkę musztardy, 2 całe jajka, 2 łyżki słodkiego octu, szczyptę soli i 1/2 oleju. Miksować 10 sekund. Czynność powtórzyć. Gotowe :)

Gdy majonez jest zbyt oleisty wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny, słodkiego octu lub wodę.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Gary Mehigan, Masterchef Australia 

2 komentarze:

  1. Ten majonez wychodzi gęsty, czy lejący się?

    OdpowiedzUsuń
  2. Gęstość majonezu zależy od ilości dodanego oleju. Im więcej oleju tym majonez jest gęstszy. Z tych proporcji wychodzi lekko lejący się.

    OdpowiedzUsuń