niedziela, 27 kwietnia 2014

Sałatka warzywna


Jak dla mnie najlepiej dobrane proporcje warzyw i majonezu

Składniki:
  • 4 marchewki (500 g)
  • 2 pietruszki (150 g)
  • 1 mały seler (200 g)
  • 1 duży ziemniak (200 g)
  • 5 jajek
  • 3 cebule (100 g)
  • 6 ogórków kiszonych (200 g)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 3 - 4 łyżki majonezu (podaję też 2 link na prosty domowy majonez)
  • 1 - 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniak wyszorować i ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.

Ugotowane warzywa, jajka cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Delikatnie wymieszać w dużej misce. Dodać osączony z zalewy zielony groszek. Majonez i musztardę wymieszać i dodać do sałatki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Claudia - Wielkanoc z Magdą Gessler

1 komentarz :

  1. pyszna ..uwielbiam.. polecam sałatke szynkową Siostry Anastazji ;warta wypróbowania ;pyszna i pożywna .zapraszam.pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/saatka-szynkowa-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń